Finom Falatok Piciknek

Elkerülendő ételek, innivalók

Mikor elkezdjük a hozzátáplálást, gyakran felmerülhet bennünk a kérdés (főleg az új anyukákban), hogy mi az amit NEM SZABAD adni a gyereknek? Bennem is ez a kérdés fogalmazódott meg először, állandóan attól féltem mi van ha valami olyat adok neki, amit nem szabad. Minden anya azt szeretné, ha gyermeke minél egészségesebben enne, és ezért próbálunk mindent elkerülni, amit nem szabad, vagy amit lehet de nem épp egészséges. Én személy szerint azt vettem észre, hogy a hozzátáplálás témája olykor igen érzékenyen érinti az édesanyákat. Hiszen ha olyat olvasnak, hogy más anya csülökpörkölttel eteti a 8 hónapos gyerekét, akkor már ugranak. És valahol jogosan. Nyilván minden anya saját maga tudja mi a jó a gyermekének, így én ezt a posztot nem bántásnak szánom azok felé, akik esetleg másképp gondolják. Nagyon sokat olvastam erről a témáról, már terhesség előtt, illetve kérdezősködtem védőnőktől, orvosoktól, és ezek alapján állítottam össze a posztomat. Szóval a kerülendő ételek:

Bogyós gyümölcsök, és citrusfélék:

például narancs, citromlé. Ezek könnyen allergiás reakciókat válthatnak ki. Hat hónapos kortól adhatók.

cake-821973_1280

Hal, kagyló, rákfélék:

hat hónapos kor előtt semmiképpen ne adjuk ezeket, mert ételmérgezést okozhatnak. 

fish-30828_1280

Méz:

egy éves kor előtt nem tanácsos. A mézben olyan baktérium található, mely csecsemőkori botulizmust okozhat. Erről bővebben ITT olvashattok. Egy éves kor után a gyermek szervei már fejlettek annyira, hogy ne engedjék kifejlődni ezt a baktériumot. Igy egy éves kor után a méz adás nem gond.

honey-156826_1280

Mogyoró, diófélék, magvak:

ilyen például a földimogyoró, a mogyorókrém és más mogyorófélék. Ezeket szigorúan kerüljük, ha a családban mogyoróallergia áll fent. A mogyorókrémet hat hónapos kortól szabad adni, attól függően hogy van e mogyoróallergiás a családban. Az egész mogyorót és efféléket 5 éves kortól ajánlatos adni, mert fent áll a fulladásveszély.

peanut-1029804_1280

Nyers és lágy tojás:

szigorúan kerülendő a szalmonella veszélye miatt. Hat hónapos kor előtt nem ajánlatos a tojás bevezetése, és hat hónapos kor után is úgy, hogy a fehérje és sárgája is rendesen meg van főzve.

egg-157224_1280

Só:

Egy éves kor alatt nem ajánlatos a só bevezetése, mert káros lehet a vesékre és kiszáradást is okozhat. Ha túl korán vezetjük be a sót a gyermek étrendjébe, akkor az vérnyomás problémákat is okozhat későbbiekben. Hat hónapos kor alatt kevesebb mint 1 gramm só ajánlatos naponta, és hét hónapos kortól pedig 1 gramm só/nap. Ezenkivül a füstölt dolgok is kerülendők, hiszen azoknak is nagy a sótartalma.

Cukor:

Kerülendő, hiszen ha kialakul egy rendszeres cukorfogyasztás már kiskorban, akkor az fogszuvasodást okozhat mikor az első fogak épp kibújnak. Ha a baba étel nagyon kesernyés, akkor adható hozzá minimális cukor, de rendszert semmiképp se csináljunk belőle.

Pasztőrözetlen sajtok:

mint például Camembert, Dán kék sajtok, Brie. Ezek könnyen listeriát okozhatnak. 12 hónapos kor alatt nem ajánlatos.

danish-blue-cheese-3553_640

 

Búza alapú ételek illetve azok melyek glutént tartalmaznak:

például búza,árpa, rozs alapú ételek, hat hónapos kor alatt nem ajánlatosak. Ha baba müzlit, tésztafélét vagy babakekszet veszel hat hónapos kor alatt, akkor mindenképp győződj meg róla hogy gluténmentesek. 

Természetesen ahogy írtam, mindenki úgy eteti a gyermekét ahogy szeretni, ez a poszt csupán útmutató, főleg friss édesanyáknak, akik hozzám hasonlóan nem nagyon tudják/tudták, hol kezdjék el egyáltalán.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!